Dersom du har planer om å kjøpe deg båt, er det mange ting å huske på, som kan gjøre det mer problemfritt for deg å være båteier. Ordtaket som sier at det kun finnes to dager du nyter å være båteier – dagen du kjøper og dagen du selger – er overhodet ikke sant, med mindre du ikke vet hva du driver med. Det er ingen skam å være nybegynner, og vi vil med dette gi deg noen gode råd.
Størrelse på båten
Hvor stor din ideelle båt bør være, er avhengig av hvor mange som skal bruke den. Har du familie, kan du med fordel la de være med på å bestemme dette. En båt må selvfølgelig være mer romslig enn for eksempel en kajakk – som for øvrig SeaBird Designs AS produserer i god kvalitet – og du bør definere størrelsen utfra hvor mange personer den skal romme.
Hvor skal du ha den?
Forsikre deg om at du har båtplass før du skriver under noen kontrakt, og finn ut hvor det tilbys vinterlagring. Ta med dette også høyde for hvor båten skal brukes. I ferskvann eller saltvann? Langs kysten eller på åpent hav? Finn ut hvor dypt det er der du tenker å være med båten, og orienter deg om båtens dypgang og ytelse.
Sørg for CE-merking
Fritidsbåter laget etter 1998 må være CE-merket dersom skroglengden er fra 2,5–24 meter. Motorer må også CE-merkes. Dette godkjenningsstempelet viser at EUs HMS-krav (helse, miljø, sikkerhet) er oppfylt, og du vil nødig ende opp med å måtte få båten sertifisert på etterskudd. Det kan nemlig bli dyrt. Ellers kan være lurt å dra på en båtmesse for å sammenligne priser, størrelser og andre egenskaper. Å se båter på utstilling er selvfølgelig ikke det samme som å faktisk teste dem på sjøen, men på slike messer er det ofte mulig å snappe opp gode tips og få konsultert fagfolk.